Visie op kinderen

Kinderen zijn van nature sociaal en nieuwsgierig. Ieder kind is uniek en is in staat om te leren en ontwikkelen. Hoewel sommige aspecten van de ontwikkeling biologisch geregeld zijn,  hebben kinderen wel ondersteuning  nodig om tot leren te komen. Deze ondersteuning dient afgestemd te worden op de individuele behoefte van het kind en kent idealiter een op het individu afgestemd balans tussen stimulatie (door mens en omgeving) en ontspanning.

Wij zien kinderen als

  • volwaardige leden van de samenleving die serieus genomen dienen te worden in hun gevoelens, gedrag, ervaringen en emoties.
  • unieke individuen met elk eigen karakter, interesses en behoeften
  • nieuwsgierig en leergierig, zij willen graag leren en ontwikkelen.

Visie op kinderopvang

Hoewel de vraag naar kinderopvang veelal voortkomt uit noodzaak, kan kinderopvang toch een heel gewenste aanvulling zijn op het leven van uw kind(eren). Of de kinderopvang daadwerkelijk een bijdrage aan het leven van uw kind(eren) is, hangt af van de kwaliteit van de kinderopvang. Om een bijdrage aan de ontwikkeling van het kind te realiseren is het van belang dat de oppas en ouders nauw samenwerken en goed afstemmen. Als belangrijkste eigenschappen voor een oppas zien wij: affiniteit met kinderen, passie voor het werk, willen ontwikkelen en leren, zelfkennis, doelgericht kunnen werken op het niveau van het kind en ouder, beschikken over vakkennis en een professionele instelling en werkwijze.

Visie op ontwikkeling

Kinderen maken in hoog tempo een groot aantal ontwikkelingen door. Om tot ontwikkeling te komen is het belangrijk dat kinderen zich in een stimulerende omgeving bevinden, welke een goed balans kent tussen stimulatie en ontspanning. Kinderen komen op verschillende manieren tot ontwikkelen:

  • Gedeelde aandacht; samen kijken, lezen, ontdekken.
  • Proberen en ontdekken; eigen ervaring helpt leren.
  • Spel; spelen vormt een natuurlijke motivatie tot leren
  • Kijken en imiteren; een manier om nieuwe inspiratie op te doen
  • Herhaling en rituelen; beden houvast en mogelijkheid tot oefenen.

Hoewel elk kind op unieke wijze zijn of haar ontwikkelingen doormaakt, doorlopen kinderen een aantal specifieke ontwikkelingsfasen: baby, dreumes, peuter, kleuter, kind, pubertijd, adolescentie, volwassenheid. Het is de taak voor opvoeders om, op geduldige en creatieve wijze, kinderen te stimuleren in hun ontwikkelingen.

Het is belangrijk dat kinderen een stimulerende omgeving aangeboden krijgen, waarbij warmte en aandacht centraal staan. Indien kinderen in een sociale, veilige en inspirerende omgeving opgroeien krijgen zij de ruimte om hun eigen talenten te ontdekken en op hun eigen tempo op te groeien.

MIAvoorgezinnen bestaat uit een samenwerking van de eigenaren, gezinnen, stagiaires en verschillende professionals. Lees in het menu (links) meer over MIAvoorgezinnen. MIAvoorbedrijven is onderdeel van MIAvoorgezinnen

Heeft u vragen, of wilt u meer over ons weten? Bel dan het onderstaande nummer of vul ons contactformulier in.
Telefoon: 06-44277077